Viziv: a Subaru új stílusa?

2013.02.07. 16:02

A Subaru autói hagyományosan inkább szokatlanok, mint szépek – különösen az elmúlt években brillíroztak a japán tervezők nehezen emészthető formák előállításában. Ez nyilván az eladásokra is hatással van – nem csoda, hogy ismét új stílust próbálnak, hátha ez most bejön.

Ennek első jele a Viziv tanulmány, amely egy Forester-szerű terepjáró-személyautó öszvérnek ígérkezik, de nem ez rajta az igazán érdekes, hanem a formaterve. A Subaru szakemberei ezúttal nagy, tiszta felületekből és erőteljes élekkel dolgoztak. A hűtőmaszk karakteres hatszög, a fényszórók C alakú LED-es csodák – az eddig közölt egyetlen kép azt mutatja, hogy könnyen felismerhető stílus kidolgozására törekedte a tanulmány megalkotói, és ez jó eséllyel sikerült is nekik. A képen sok lényeges dolog nem látszik, ami még befolyásolhatja az összhatást. Így nem lehet felmérni, hogy milyenek az arányok – sok Subarut épp túlzottan hosszú orra és hátra tolt első tengelyvonala tesz groteszk látvánnyá.

A Subaru egyelőre csak a szokásos dizájner-maszatolást mellékelte a kedvcsináló képhez, de az így is egyértelmű, hogy a Viziv-et egyfajta kiindulópontnak szánják a márka jövőbeli modelljeinek fejlesztéséhez. Az új stílust véglegesnek persze nem nevezhetjük, hogy használják-e majd, az nyilván attól is függ, hogy a közvélemény hogyan reagál majd a Genfi Autószalonon bemutatkozó formatanulmányra.