Biztosításkötés az autóból

2013.02.10. 06:22

Mobiltelefonon köthető utazási biztosítást dolgozott ki az Union Biztosító és a magyarországi Generali csoporthoz tartozó Európai Utazási Biztosító (EUB) a három mobil szolgáltatóval.

Az Union partnere a T-Mobile és a Vodafone, míg az EUB-é a Telenor. Minden telefonról csak a saját szolgáltatót lehet biztosításért hívni, így a Telenor ügyfele csak az EUB biztosítását vásárolhatja meg, míg a másik két szolgáltató ügyfelei csak Union utasbiztosítást vásárolhatnak.

A mobil utazási biztosítás a határ átlépése előtt, autóból is megköthető. Az alapadatok megadása után a rendszer visszaigazolja a biztosítás létrejöttét, és közli a kötvény számát, továbbá a bárhonnan hívható asszisztencia telefonszámát is. A biztosítás díját a telefonszámlával együtt fizeti az ügyfél.

A teljes magyar utazási biztosítási díjbevétel mintegy 10 milliárd forintot tesz ki. Ennek negyedét adja az EUB, mint kifejezetten az utazásokra specializálódott biztosító. A mobiltelefonnal történő szerződéskötéssel kezdetben 10 millió forint éves díjbevétel-növekedés várhat a biztosító.

Biztósító-szempontból tehát az utazási biztosításból származó díjbevétel marginális, és jelentősebb növekedést a mobilos technikától sem várnak. Ellenben a telefonos fizetés egy új, terjedő technológia, amelyre ebben az üzletágban is felkészülnek.