Elkészült a tizenöt milliomodik Škoda

2013.02.10. 13:40

Igazi mérföldkőhöz érkezett a Škoda, mely idén ünnepli fennállása száztizennyolcadik évfordulóját: a mladá boleslav-i üzem gyártósoráról legördült a cseh gyártó tizenöt milliomodik autója. A jubileumi darab egy 2013-as Octavia lett, mely a gyár tulajdonában marad – a cesanai Skoda Technológiai Központban teljesít majd szolgálatot.

A vállalat elnöke, Wilfired Vahland szerint ez a tizenöt milliós eredmény kiváló jelképe a Škoda fejlődésének – ennek ütemét mi sem jelzi jobban, hogy alig több, mint egy éve, 2012 január 30-án ünnepelhették meg a tizennégy milliomodik autót. Itt azonban nincs megállás: cél az évi másfél millió eladott példány, melyet 2018-ra érnének el.

A Škodának 108 esztendőre volt szüksége ahhoz, hogy elérje ezt a hatalmas számot. A teljes történet ugyan 1894-ig vezethető vissza – Václav Laurin és Václav Klement ekkor alapított céget biciklijavításra és –gyártásra -, az első személyautót, a Voiturette A-t azonban csak 1905-ben készítették el. A tekintélyes múltra visszatekintő Škoda mára a legnagyobb hagyományokkal rendelkező autógyártók egyike lett.