Lepel alatt egy szebb jövő?

2013.02.12. 07:11

A spanyol Seat talán a Volkswagen csoport egyetlen kudarca az elmúlt évekből. Hiába próbálták az Alfa Romeóhoz hasonló sportos márkaként eladni, ez a próbálkozás nem igazán jött be. A tojásdad egyterűekből álló választék pedig végleg megölte az érdeklődést a Seat iránt. Most afféle utolsó esélyt kapott a cég: még egyszer megújítják a kínálatot, de ha ezek a modellek sem hoznak sikert, akár a márka eltüntetéséről is dönthetnek. Az egyik legfontosabb újdonság pedig épp itt van az orrunk előtt – egyelőre vastag fehér vászonlepel alatt.

A sziluett és az átsejlő részletek alapján egyértelmű, hogy egy csapott hátú modellről van szó, méghozzá alighanem háromajtósról. Méretei alapján a Leon sorozat sportosabbik változata lesz, amely Genfben mutatkozik be március elején. A későbbiekben ezen alapulhatnak a legsportosabb Seat modellek, amelyek összkerék-hajtással, és akár 300 lóerős turbós benzinmotorokkal a sportkompakt kategória nagyágyúi lehetnek. Itt már ugyanazt a szabvány padlólemezt használták a tervezők, mint a VW Golf VII-es vagy az új Octavia esetében, így a fejlesztés költségei alacsonyabbak lehetnek a megszokottnál, de anélkül, hogy bármilyen látványos hasonlóság lenne a sportos Leon és rokonai között.

A Leon családból eddig csak az ötajtóst láthattuk, de a háromajtós mellett lesz belőle kombi változat is, a Leon-Toledo sorozat történetében először. A típustól a Seat iránti érdeklődés jelentős fokozódását várják, bár az kérdéses, hogy érezhető lesz-e a változás, most, hogy az európai, és különösen a dél-európai autópiac drasztikus zsugorodásnak indult, és még senki nem látja, hogy hol a lejtő vége.