Újabb Audik a terror ellen?

2013.02.12. 10:42

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága több mint egymilliárd forint közbeszerzés nélküli vásárlást engedélyezett a Terrorelhárítási Központnak (TEK) – az összeg legnagyobb részét ismét méregdrága autókra költik.

Egész pontosan 728 millió forintért vásárol 92 nagy teljesítményű személyautót a TEK, méghozzá a közpénzek hatékony elköltését biztosítani hivatott közbeszerzési eljárás nélkül. Ez azt jelenti, hogy a terrorellenes harcban használt autók típusáról, áráról, felszereltségéről mindenféle indoklás nélkül dönthetnek. A Belügyminisztérium szerint a gigantikus beszerzés feltétlen szükséges, másként nem garantálhatják egyes védett személyek biztonságát. A pontos listát nem ismerjük, de a HVG tudósítása szerint az autók közt akad A7-es Audi is. A TEK az autókon kívül mobiltelefonokat is vásárol 271,6 millió forint értékben, valamint bevetési ruházatot 90 millióért, szintén közbeszerzés nélkül.

Nem ez az első alkalom, hogy szembesülhetünk vele, milyen drága dolog a terror elleni harc hazánkban. Korábban 15 és 40 millió forint közti összegekért vásároltak Audi Q7-es luxusterepjárókból egész flottányit. Az újabb beszerzés egyik oka egyébként a tervezett 200 fős létszámfejlesztés.