Máltáról jön a jövő luxusautója

2013.02.15. 18:00

Ha valahol versenyképes lehet egy villanyautó, az épp a luxusmodellek piaca – itt ugyanis nem gond, hogy sokat kell fizetni az akkumulátorért, sőt, sokszor a drágasága adja el a járművet. Alighanem erre épít a máltai székhelyű Silex Power is, amely eddig elsősorban környezetbarát energetikai megoldások szállításával foglalkozott.

A szél- és hullámerőművekkel foglalkozó vállalat először próbálkozik autótervezéssel, de rögtön kemény fába vágta a fejszéjét. Egy óriási luxusautó elkészítését tervezik, amely 5,42 méter széles, 2,16 méter hosszú, 1,48 méter magas, 2,2 tonnát nyom, és 640 lóerő hajtja. A gigantikus autót négy, egyenként 160 lóerős kerékagy-motor mozgatná, amelyek állítólag akár 2,9 másodperc alatt felgyorsíthatják a gépet 100 km/h-ra, 6 másodpercen belül 200-ra, és 300 km/h-s végsebességet biztosítanának számára. Az egészben a leggyanúsabb, hogy 1000 kilométeres hatótávolságot és 10 perces teljes töltési időt ígér a cég, ami elég optimista elképzelés, ahhoz képest, hogy manapság egy 100-130 kilométerre elegendő villanyautó-akkumulátor 80%-os feltöltése is legalább 20-30 percet vesz igénybe nagy áramfelvételt lehetővé tevő gyorstöltő használata esetén is.

A karbonszálas luxusmodell tehát inkább tűnik zöld álomprojektnek, mint megvalósítható járműnek, viszont egy dologban igaza van a máltaiaknak. Ha valahol, csak a luxus-kategóriában lehetnek sikeresek egy villanyautóval, hisz itt a maroknyi potenciális vásárló nem foglalkozik a vételárral, csak az autó képességeivel és presztízsével. A Chreos név ugyan ismeretlen, de itt a méret és a csúcstechnika helyettesítheti az ismert márkajelzést.