Lehet jövője a Wankel-motornak

2013.02.24. 06:36

Bár a Mazda egyetlen gyártóként, rendületlenül kitartott a Wankel-motor mellett, 2011-ben már ők is meginogtak, egy évvel később pedig az is bizonytalanná vált, hogy valaha folytathatják még a fejlesztést. A japánok nem adják fel.

A Wankel-motorok gyenge pontjait a hatékonysági- és élettartam-problémák jelentik, melyeket a nagyjából ötven évvel ezelőtti megjelenés óta nem sikerült teljesen megoldani. A Mazda vezérigazgatója, Takashi Yamanouchi szerint azonban a vállalatnál szeretik a kihívásokat, így erről a motortípusról sem mondanak le.

A japán autógyár egyik mérnöke úgy véli, akár öt éven belül érkezhetnek olyan modellek, amelyeket a gyártó új generációs, bolygódugattyús blokkjával szerelnek. Igaz, még korántsem biztos, hogy zöld utat kap az elképzelés, de ha megvalósul, akkor elsőként szívó-, később pedig turbós változat is készülhet.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.