A valaha volt legmenőbb kombi

2013.02.25. 17:12

A Bertone és az Aston Martin kerek hatvan éve áll alkotó kapcsolatban, a kerek évfordulónak pedig megadják a módját. Az olasz stúdió épített egy sportkombit a négyajtós Rapide alapjaira, a Jet 2+2-est, amelynek már meg is van a helye egy autógyűjteményben. De mielőtt elzárnák, még kiállítják, hogy mindenki lássa

.

A kombi kifejezés persze költői túlzás ebben az esetben, hisz nem tettek mást, csak a megnyújtották a tetőt és az oldalablak-sort. Így egy kicsivel talán nagyobbnak adódik a hátsó fejtér, de valószínűtlen, hogy a csomagtér mérete érdemben nőne. Nem mintha bárki hurcolkodni akarna egy 470 lóerős sportkocsival, amelynek ezúttal – a dögösebb forma kedvéért – van ötödik ajtaja is. Bár nem praktikusabb, sőt, talán nem is szebb a Jet 2+2, mint a széria Rapide, de igazán szép forma, és ami itt a lényeg, ez az egy példány készül belőle, így a gyűjtők számára felbecsülhetetlen az értéke, akár egy ritka bélyegé vagy érméé.

A Shooting Brake – azaz a kombi-farú sportkupé – tűnik most a legújabb divatnak a luxus-kategóriában. A Mercedesen kívül a Porsche is készít egyet – ők a Panamera alapjaira készítik a sajátjukat – és nyilván a többi gyártó is reagál majd a kihívásra. Csak idő kérdése, mikor és hogyan. Az Aston Martinnál azonban aligha készítenek több hasonló modellt, hisz jelenleg az os gond, hogy honnan lesz pénz a meglevő modellek frissen tartására.