Rolls-Royce ferde háttal. Szentségtörés?

2013.02.26. 16:04

Egy luxusautó-gyártónak ragaszkodnia kell a stílusához – a Rolls-Royce például guruló kastélyokat árul, és ettől az arculattól mintha félve szakadnának el. Az új Wrath kupéról már az ötödik előzetest közlik, és azt próbálják lassacskán beadagolni a közönségnek, hogy ebben a modellben lesz valami, ami idegen a márkától: némi sportosság.

A nagy doboz-orr persze megmarad, az orrán a teljes ógörög templomnak tűnő hűtőmaszkkal, de a hosszú motorháztető és a megszokottnál laposabb szögű szélvédő mögött kupé-jellegű, enyhe ívben az autó végéig húzódó tető kezdődik. Ez már korábban kiderült egy viszonylag sötét előzetes fotóból, de most mutattak egy vonalrajzot is az autó profiljáról, és egy kicsit magyarázgatják a bizonyítványt.

„A ferdehátú profilt a Wraith meghatározó részletének szánjuk. A benne megbúvó elegáns vonal, amely az autó legvégéig húzódik, egy gyors, ugyanakkor könnyed autó ígéretét hordozza. Ám a kedvenc részletem az oldalablak kifejező vonalvezetése, amely a Wraith csodás ajtói felett ível.” – magyarázza Giles Taylor, a gyártó formatervezési igazgatója, aki láthatóan a dizájner-hablaty nagymestere, de a szavai így is magyarázkodásnak hatnak.

Egyelőre nem igazán értjük, minek szól a magyarázkodás, bár az autót még nem láttuk – talán úgy érzik, ez túl merész lépés Rolls-Royce mércével. De épp ez lenne a Wraith értelme, hogy vonzóvá tegye a márkát azok számára is, akik nem mozgó katedrálisnak képzelnek egy luxusautót.