Pusztítóan kényelmes koreai

2013.03.08. 17:30

A Ssangyongnál értékelem, hogy ragaszkodnak az elveikhez. Ha már egyszer úgy gondolták, hogy a Royal College of Arton formatervezést előadó Ken Greenley lesz a megfelelő személy arra, hogy kitalálja a külsejét (mintha nem tudnák, hogy aki nem tudja, az tanítja), úgy ragaszkodtak is ahhoz, hogy a váltótípus is hűen kövesse az előd által kitűzött irányvonalat.

Nem lett szép, ez tény.

Tagadhatatlan, hogy látszik az igyekezet, akartak ők valami mást, de – mivel ez valójában egy kiadós facelift csupán, mielőtt az egész Ssangyong-kínálatot komplett lecserélik – sajnos aranyat csinálni nem lehet, a Bölcsek Köve csak a mesékben létezik: a legbutább részek mind érintetlenek maradtak. Van az a vesztes helyzet, amit már nem lehet kidumálni, ez is ilyen. Bár szívem szerint azt állítanám, hogy van az a szög melyből nézve elfogadható, valójában nincs.

Bár orrában már az új, kétliteres, 155 lóerős turbódízel dohog, azért ennyi kevés ahhoz, hogy a Korean Premium 4x4-matrica rákerüljön. Habár, ki tudja, lehet, hogy odaát ez már az. Mindenesetre a Genfi Autószalonon sokan keresték benne, de csak azt találták, amit én: borzalmasan, vastagon telibekrómozott, fröccsöntött kapcsolókat, sorját és tizenéve nem látott tekerőket-anyagokat, karcos plexit és szürkeséget.

Hogy mégis, mi a zseniális a Rodiusban?

Elsősorban az, hogy hatalmas. Nem úgy, mint egy VW Multivan, abban mindig megmarad egy kicsit a melósautó-fíling, nem. Ez egy hatalmas, puhára tömött hajó, és tényleg elférnek benne heten. Nem nyakban hordott lábakkal, hanem emberi módon, kényelmesen és még csomagtér is marad bőven. Nézzék csak ezen a képen, le van ugyan döntve a leghátsó sor támlája, de jól látszik, hogy csaknem egy méternyi hely marad még mögötte.

Nem elég? És az a tény, hogy Nagy-Britanniában az ára nem egész 4,5 millió forintról indul dízelmotorral, ötéves garanciával? Ugye-ugye, ennyiért már egy sokgyermekes család vagy egy kisvállalkozó hajlamos lenyelni a békát, ha cserébe megkap egy ekkora bódét, modern motort és klímát... Nagyon nem szállhat el az ára nálunk sem, bár kérdéses, hogy forgalmazza-e majd az importőr. Lenne helye talán.

Mert ronda, mint a lóharapás, de legalább nagyon-nagy és olcsó.