Hatszázan kaptak autóvásárlási támogatást

2013.03.09. 15:32

Több mint 600 fogyatékossággal élő ember már megkapta a gépkocsiszerzési támogatást az új rendszerben, közülük 350-en új autót tudtak vásárolni - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális államtitkára szombaton egy budai Suzuki márkakereskedésben tartott sajtótájékoztatóján.

Soltész Miklós arra hívta fel a figyelmet, hogy a támogatásra jogosultak - köztük mozgáskorlátozottak, vakok, gyengénlátók, hallássérültek, autisták és értelmi fogyatékossággal élők, illetve családtagjaik - még a hónap végéig benyújthatják igényüket a szociális és gyámhivatalokhoz, ha az első jelentkezési időszakba be akarnak kerülni.

Elmondta, az új támogatási rendszerben - ötévesnél fiatalabb - használt autó vásárlásához 600 ezer, míg új autó vásárlásához 900 ezer forint támogatást kaphatnak az érintettek az ügyleteket intéző Széchenyi Kereskedelmi Bankon keresztül.

Emlékeztetett arra, hogy a korábbi alacsony összegű, 300 ezer forintos támogatás miatt sokan csak olyan, tízévesnél is öregebb autókat tudtak venni, amelyek néhány év alatt tönkrementek. Közölte, ezért döntöttek 2011-ben a támogatási rendszer átalakításáról, illetve bővítéséről, ami a támogatási összeg jelentős mértékű megemelése mellett az érintettek körének kiszélesítését is jelenti. Utalt arra, hogy korábban csak a mozgáskorlátozottak kaphattak támogatást.

Az államtitkár elmondta: azzal, hogy a Suzuki Swift, illetve (a kerekes székek elhelyezésére is alkalmas) SX4 típusok közül választhatnak az új vásárlók, a magyar embereknek adnak munkát, és magyar munkahelyeket tudnak megőrizni. A sajtótájékoztatón több érintett érdek-képviseleti szervezet képviselője arról beszélt, jelentősen megkönnyíti az életüket, hogy tagjaik jó minőségű gépkocsikhoz juthatnak. Bors Krisztián, az Autisták Országos Szövetségének munkatársa a támogatotti körre utalva arra hívta fel a figyelmet, sokan nem is tudják, hogy a becslések szerint minden századik ember autista, sőt egy amerikai felmérés szerint már minden 88.

A sajtótájékoztató után a média jelenlétében több új Suzuki gépkocsit is átadtak, mások mellett Hegedűs Lajosnak, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnökének.
Tóth Tamás, a Széchenyi Kereskedelmi Bank üzletágvezetője elmondta, eddig több mint 600 jogosult ügyféllel már leszerződtek, az autók többsége új Suzuki.

A témában korábban megjelent cikkünket itt találják. Az írásból kiderül, a jogosultak száma több tízezer fő lehet, a választható márkák köre a Suzukira korlátozódik, a választható új modelleké pedig a Swiftre és az SX4-re. Az így megkapott autókat három évig nem lehet eladni, a hitelfelvétel pedig kötelező.