Hatalmas Skodát négymillióért

2013.03.12. 17:50

A Skoda pénteken hivatalosan is bemutatta a magyar sajtónak és néhány kiválasztott vendégnek az Octavia legújabb generációját. A cseh gyár sikermodelljének előző két széria több mint 3,7 milló eladott darabja magasra rakta a lécet.

A kategóriaugrásra az előző generációhoz képest egy 90 milliméterrel hosszabb, és 45 milliméterrel szélesebb Octaviával készültek, és a nemzeközi sajtóbemutató alapján jó esélyekkel indulnak. Emellett köztudott, hogy a magyar piacon leginkább a csomagtartó-fogyasztás-vételár triumvirátusának közös halmaza talán a legmeghatározóbb, és a hivatalos adatok szerint az Octaviának nem sok oka less szégyenkezni. Talán a legegyértelműbb adat a csomagtartó mérete, mely az ötajtós szedán (sic!) egyik nagy erőssége, szám szerint 590 liter. A kombi gyártását csak májusban kezdik meg, ezért a puttonyos Octaviára vágyóknak júniusig kell majd a kereskedések ajtajában toporogni.

A kombinált fogyasztás 3,4 litertől 6,1 literig terjed. Előbbi gázolaj (1.6 TDI), utóbbi benzin (1.8 TSI), de mindkettő a gyári érték. Négy benzines és négy dízelmotor közül lehet választani, de aki szívómotorra vágyna az csalódni fog. A benzines paletta 1,2, 1,4 és 1,8 literes, turbós, közvetlen befecskendezéses motorokból áll, míg a dízelek közt három különböző teljesítményű 1.6-os és egy kétliteres TDI motor található. A bemutató egyetlen jelentős újdonsága a forintosított ár. A Skoda hivatalos oldala szerint 4 598 900 Ft-tól indul a márka húzómodellje, bár a sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az indulóárból még hatszázezer forint kedvezmény járhat, úgyhogy kicsivel négymillió alatt már hozzá lehet jutni egy fapados Octaviához.

Bár eddig sem volt sok panasz, de mind formaterv, mind minőség terén komoly fejlődésen ment keresztül az Octavia, úgyhogy jó lehet a csillagok állása a cseh számára. Hogy a takarékos dízeltől a harapós(abb) benzinesig terjedő motorpaletta, a 15-östől 18-asig kapható kerekek, a parkolójegy tartó csipesztől a magától szálkába parkoló asszisztensig szinte minden konvencionális extrát lefedő lista elég lesz-e apukáknak és flottamenedzsereknek, majd kiderül. De a legfrissebb törésteszteken elért öt csillag biztosan sokat dob az Octavia uralmi ambicióinak elérésében.