2013.03.12. 18:26

Elfogadta az Országgyűlés a Magyary Programot, amelynek köszönhetően egyszerűbbé válhat a közúti közlekedéssel kapcsolatos ügyintézés. Az egyszerűsítés lényege, hogy bizonyos eljárások során elkerülhető legyen az ügyfél személyes megjelenése.

Az interneten keresztül intézhető ügyek a következők: a törzskönyv cseréje, a jogosítvány vagy forgalmi engedély elvesztésének vagy megsemmisülésének bejelentése, a rendszám pótlása és a forgalomból való ideiglenes kivonás vagy visszahelyezés. Ugyanakkor mivel felgyorsul az elveszett okmányok pótlásának folyamata, megszűnik az ideiglenes jogosítvány intézménye. Az egyszerűsítési program része még, hogy ellenőrzéskor nem veszik el a lejárt forgalmit a helyszínen, így is tehermentesítve a rendszert.

Ezek mellett megkönnyítik a járműtulajdonosok életét azzal is, hogy nem kell a biztosítási csekkszelvényt állandóan maguknál tartani. Szükség esetén elég a biztosító nevét és a rendszámot megmondani az igazoltatást végző közegnek, aki ezt elektronikus úton ellenőrizi a nyilvántartásban. Szintén mentesülünk a csekk lobogtatásának kötelezettségétől a jármű műszaki vizsgájánál és tulajdonosváltásnál is.

Egyes ügyekben már most, tavasszal elérhetők lesznek ezek a szolgáltatások, vannak azonban, amikre a finomhangolások miatt akár október elejéig kell várni. Az ügyintézés az Ügyfélkapun keresztül történik, fizetni bankkártyával vagy átutalással lehet.