Mercedes terepjáró merénylők ellen

2013.03.14. 06:08

Az autógyártók rég belátták, hogy a páncélozott modellek iránti igényt megéri kielégíteni, hogy ne a specialisták vigyenek el minden megrendelést. Ezért készít a Mercedes is Guard változatokat minden nagyobb modelljéből. Most az új ML-ből is ekészült a biztonságos változat, amely a támadók többsége ellen védelmet nyújthat.

Az ML350 Bluetec és az ML500 típusokból készül páncélozott változat: a Guard jelzés VR4 ballisztikus védelmi szintet jelent, azaz a karosszéria a 44-es Magnum lövedéket még 90 fokos becsapódási szög esetében is megfogja. Ennek érdekében rétegelt polikarbonát ablakokat alkalmaztak, és a tetőoszlopok, illetve a tető speciális, nagy szilárdságú, viszonylag vastag acéllemezekből készül. Az ajtókban és a tűzfalban is elhelyeztek néhány, a páncélvédelmet növelő elemet. Ezen felül defekttűrő abroncsokkal látták el az autót, amelyekkel huzamosabb ideig tartható akár a 80 km/h-s sebesség akkor is, ha már elszökött a nyomás belőlük.

A VR4 védelmi szint persze inkább csak az Egyesült Államokban és Mexikóban közkézen forgó kézifegyverek és sörétes puskák ellen jó – gépkarabély- és puskalőszer ellen már nem nyújt megbízható védelmet – viszont cserébe az autót nem teszi képtelenül nehézzé és drágává. A dízelváltozat 9,4, a benzines V8-as 6,5 másodperc alatt gyorsulhat 100 km/h-ra, ami egész jó köznapi használhatóságot sejttet, sőt, a benzines változat 210 km/h-s végsebességével még a német autópályán sem vall szégyent.

Az ML350 Bluetec Guard ára 105 ezer, az ML500 Guardé pedig 118 ezer euró felett kezdődik, ami a páncélozott járművek között nem számít kiemelkedően drágának. A Mercedes persze számos más modelljét is kínálja biztonságos kivitelben: az E, az S és a G osztályból is létezik Guard változat.