Eladták a Tatra-gyárat

2013.03.15. 12:43

Mintegy 176 millió koronáért pénteken árverésen eladták a cseh Tatra autógyárat. A teherautókat, de korábban évtizedeken át luxusautókat (Tatra 603, Tatra 613) is gyártó vállalatot a Truck Development társaság vette meg, amely - váratlanul - az egyedüli érdeklődő volt.

Pénzügyi szakértők az észak-morvaországi Koprivnicében székelő Tatra gyár értékét 1,765 milliárd koronában állapították meg. A gyárnak azonban 1,5 milliárd koronás tartozása van. A nyugat-csehországi Chebben megtartott árverésen a kikiáltási ár 175,135 millió korona volt.
"A céget hétfőn vagy kedden vesszük át. Nem tervezünk semmiféle elbocsátásokat és megtartjuk az autógyártást az eddigi terjedelemben" - nyilatkozta az árverés után Marek Gavlas, a Truck Development igazgatója.

Megerősítette, hogy a Truck Development társaságot kimondottan a Tatra átvételére hozta létre egy befektető. Az egykoron világhírű Tatra a Composite Com társaság kezdeményezésére került árverésre, a cégnek ugyanis 650 millió koronás követelése van a Tatrával szemben. Gavlas közölte, hogy a követelést rövidesen kiegyenlítik.
A Tatra a legrégibb cseh teherautó gyártó. Az 1989-es rendszerváltás után azonban fokozatosan leépült. 2006 óta egy cseh-amerikai vállalkozói csoport működtette a gyárat, és jelentősen mérsékelte a korábban felgyülemlett adósságait.