Vidd el a hercegek Citroënjét!

2013.03.17. 18:54

A lehetőség, hogy egy ilyen autót a magadénak mondhass csak egyszer adódik az életben! – áll ez a sokat koptatott mondat e hirdetés szövegében. Ez esetben azonban nem egy nepper olcsó felhívásáról van szó: ez tényleg egy különleges ajánlat.

Bár az órájában mindössze 39 ezer 337 kilométer áll, és az állapota kiváló, ez az 1981-es évjáratú Citroën CX Reflex önmagában valószínűleg nem keltené fel egy műgyűjtő figyelmét sem, mégis foglalkozik vele a világsajtó. Pedig szó nincs ritkaságról, dicső múltról, csupán egy érdekessége van: hercegi kötődése.

A világ második legkisebb országát 1949-től 2005-ös haláláig vezető III. Rainier monacói herceg 1981 októberében vette ezt a szürke CX-et. Az autó állítólag az uralkodócsalád egy sokat használt járműve volt, és három évtizedes múltjához a Grimaldikat sok emlék köti. A napellenző mögött például máig ott van egy kártya, melyet egy 1984-es Loire-völgyi vadászaton használtak hercegék.

III. Rainer halála után az autó az örökös II. Albertre szállt. Az ő kötődése valószínűleg nem túl erős a CX-szel, máskülönben az nem került volna – a hercegi család sok más autójával együtt – árverésre tavaly. Most egy németországi kereskedésből árulják. Ha korábbi gazdái nem is jó életű, nem dohányzó nőtulajdonosok, az autó állapota garantáltan első osztályú. Ennek ellenére a 26 ezer 500 eurós (8,3 millió forint) árában nyilván van egy kevés hercegi felár.