Kupéként él tovább a Deltawing

2013.03.18. 05:42

Az után, hogy a Nissan nemrég lemondott a Deltawing versenyprogramjáról, az új tulajdonosok megerősítették, hogy a fejlesztéseknek nincs vége. A száguldó hímtagnak csúfolt autó kupé változata is elkészült már, és mint prototípust bemutatták.

A Deltawing zárt karosszériás változata az amerikai autósport egy nagy történelmű helyszínén, Sebringben mutatkozott be. A hétvégén rendezett 12 órás futam alatt állították ki, miközben a nyitott kasznis testvérrel Olivier Pla és Andy Meyrick versenyeztek. Sajnos számukra csak kilenc körig tartott a félnapos viadal, de a kvalifikáción elért tizenötödik helyük biztató egy ilyen – a Le Mans-i 24 órás után talán a legerősebb – mezőnyben.

A tavalyi Le Mans-t követően lassacskán temetni kezdtük a formabontó modellt, de ezek szerint korai volt. A kupé nem csak külsőleg, de szerkezetileg is komolyan változik majd, emellett egy teljesen új motort kap. Az ülés középre került, a tetővel pedig kizárták annak lehetőségét, hogy a pilóta feje kiszolgáltatott legyen boruláskor, ütközéskor. „Ha az autó a tetejére fordul, a fülke megvédi a versenyzőt„ – mondta róla egyik tervezője. A félelem nem alaptalan, hiszen ilyen balesetben már volt része egy Deltawingnek, és az majdnem tragédiával végződött.

Ezekkel a módosításokkal a kupé várhatóan megfelel majd a 2014-es LMP1-es szabályoknak, így több mint valószínű, hogy jövőre komoly programot terveznek vele, és sokat látjuk majd hosszú távú versenyeken.