Gyárthatják a Pininfarina-Ferrarit

2013.03.19. 10:32

A kétüléses, szélvédő nélküli álom-sportkocsit eredetileg csupán tanulmányautónak szánta az olasz stúdió, a nemrég elhunyt Sergio Pininfarina emlékére. A Genfi Autószalonon azonban elég nagy érdeklődést váltott ki a gép, így már a gyártást fontolgatják, ehhez azonban át kell dolgozni az autót.

A gyártás szó persze költői túlzás: egy hatdarabos sorozatról lenne szó, amely nagyjából le is fedné a fizetőképes keresletet. A nagyrészt kézzel gyártott autók ára ugyanis biztosan egy egész vagyon lesz – félmillió euró feletti összegről hallani. A Genfi Autószalonon kiállított tanulmány ugyan egy Ferrari 458-as alapjaira épül, de a formatervezők nemigen vacakoltak az olyan apróságokkal, mint a motor valós hűtési igénye. Így ahhoz, hogy a szép autó használható is legyen, módosítani kell rajta ezt azt. A hűtőnyílások méreteinek növelése mellett kell még egy szélvédő, hogy ne legyen szükség a használatához bukósisakra, és át kell dolgozni a bukókeretek környékét is, hogy megfelelő biztonságot nyújtson.

A különleges sportkocsi legyártása ugyan aligha lesz nagy üzlet a Pininfarina számára, viszont arra tökéletesen alkalmaz, hogy ismét a köztudatba dobja a cég nevét. A stúdió ugyanis viszonylag passzív volt az elmúlt években, legalábbis látszólag: álomautók helyett fizető – zömmel kínai – kuncsaftok igényeit elégítették ki. Az efféle megrendelések azonban szintén elmaradhatnak, ha a tervezőstúdió nem jelzi valahogy, hogy stílusban egyértelműen a legjobbak közé tartozik.