A Fiat-legenda új élete

2013.03.22. 05:45

Az 500-as modern változata elképesztően nagyot tarolt, de a Fiatnak van még bőven feltámasztható klasszikusa. Ilyen például a 127-es, amely több mint egy évtizeden át, 1971 és 1983 között tarolt Európában, sőt, bizonyos piacokon még jóval később is kínálták. Ez volt az a Fiat első igazán sikeres fronthajtású modellje, amely rengeteget segített az új autóépítési mód elterjedésében. És ami legalább ugyanilyen fontos: nem csak sikeres volt, de egészen egyedi stílusú is.

Ezt a stílust próbálta megragadni, és modern formába önteni Obendorfer Dávid magyar formatervező, aki munkáját az eredeti 127-es tervezője, Pio Manzú emlékének ajánlotta. Manzú zseniális munkát végzett, de a 127-es gyártásának beindítását már nem érhette meg, mivel két évvel korábban autóbalesetben meghalt. A 127-es korszerű interpretációja követi az eredeti vonalakat – megvan rajta a ferdén lecsapott farrész, amely az övvolnal alatt visszafelé fordul, az oldalablakok felfelé ívelő alsó pereme és az autó általános arányai. Ugyanakkor Obendorfer igyekezett a jelenlegi Fiat stílust is belejátszani a képbe. A felnik, a sárvédőívek, a hűtőmaszk és az általános méretek is az aktuális Fiat Punto padlólemezhez igazodnak.

A régi, jellegzetes karakterű autók efféle feltámasztása viszonylag sikeres volt az elmúlt években. Az az érzésünk, a 127-es is jó alany erre, különösen most, hogy látjuk, mennyire jól festhetne korszerű formában. A képek persze csupán egy számítógépes modellről készültek, de az az érzésünk, a Fiat viszonylag hamar összeüthetne egy tanulmányt ez alapján.