A japánok Skoda Rapidja?

2013.03.26. 14:37

Új kategória van kialakulóban: a 4,4 méter körüli négyajtósoké. Most a Toyota is beszáll az új Vios révén, amely koncepciójában és méreteiben leginkább a Honda Cityre és a Skoda Rapidra emlékeztet. Viszonylag egyszerű felépítésű és nem is igazán újító formatervű, cserébe viszont egyáltalán nem tűnik kicsinek, és épp ez az, ami vonzóvá teheti.

A Vios 4,41 méter hosszú, 1,7 méter széles és 1,475 méter magas. A tengelytáv 2,55 méter – alig négy centivel hosszabb, mint a Yarisé – ami hatalmas csomagteret és átlagos méretű belső teret sejttet. Az autó egyelőre egyféle motorral lesz elérhető, egy 1,5 literes, 109 lóerős benzinessel, amelyhez ötsebességes manuális, vagy négyfokozatú automata váltó rendelhető.

Az igazán érdekes kérdés persze az, hogy a Vios eljut-e Európába. Bár egyelőre csak Thaiföldön mutatták be, a tervek szerint 80 országban lesz elérhető a kompakt Toyota szedán, és egyáltalán nem kizárt, hogy ezek között Magyarország is szerepel majd. Úgy hallani, miután a Toyota Aygo és francia testvérei kifutnak, a japán gyártó cseh üzemében olcsóbb, de nagyobb méretű modelleket tervez előállítani – nem kizárt, hogy épp ez lenne az egyik.