Már faragják az új Mustangot

2013.03.26. 06:31

Nehezen tudtuk elképzelni, hogy milyen lesz az új Mustang, amikor a Ford bejelentette, hogy globális modellnek szánja következő izomautóját. Most azonban nyilvánosságra került néhány kép a Ford formatervező stúdiójából, amelyeken a következő Ford kupé agyagmodellje és néhány vázlata látható.

Ebben a stádiumban persze még semmi sem végleges – tucatnyi formai variációt dolgoznak ki, amelyek közül a cégvezetés majd választhat – de látszik, hogy nem a jelenlegi Mustang formatervét variálják tovább, hanem valami egész újat próbálnak összehozni. Erősen lefelé húzott, hosszú orr és masszív hátsó sárvédő-domborítások – ez az, ami látszik – azaz jó esély van rá, hogy a következő Mustang is lesz olyan látványos a maga módján, mint az aktuális generáció.

Az új modell tervezése azért sem egyszerű, mert olyan formát és méreteket kell kialakítani, amelyekkel a Mustang nem csak Észak-Amerikában lehet népszerű, de Európában is. Így valószínű, hogy a 2015-re várható következő generáció kisebb lesz, mint a jelenlegi – legfeljebb akkora, mint egy Nissan 370Z vagy Hyundai Genesis Coupé. Korábban már elárulták, hogy lesz négyhengeres turbós változat is – elsősorban Európa számára – de készül V8-as kivitel is, hogy ne veszítse el amerikai rajongóit a típus.

Ha valóban sikerül mind az amerikai, mind az európai ízlésnek megfelelő sportkocsit készítenie a Fordnak, azzal régi problémát oldhatnak meg, hisz ez lehet a Capri rég várt utódja is.