Ez vajon miféle Dacia? Kitalálják?

2013.03.27. 18:18

A Dacia klub honlapján találkoztunk ezzel a meglepő fotósorozattal. Ami rajta látható, az a legújabb Dacia versenygép, amely az STCC – a skandináv túrakocsi-bajnokság – futamain áll rajthoz az idén. A szín, a feliratok, a lámpák, a hűtőmaszk stimmel – ez egy Logan. De valami mégsem stimmel: az autó láthatóan hosszabb, mint a román szedán, és valahogy pokoli ismerősnek tűnt. Hol is láttunk már ilyet.

Aztán rádöbbentünk, és az arcunkra fagyott a mosoly. A 400 lóerős V6-ossal hajtott versenygép azonosságát a teteje árulta el, és az ablakon olvasható név: Mattias Andersson. A skandináv autóversenyző tavalyi gépét jól megnézve felfedezhetjük, hogy ez ugyanaz az autó – igaz, akkor még nem akarták Daciának eladni. Az autó eredetileg a Saab 9-3-as jó alaposan átépített változata volt, de mivel a Saab már megszűnt, úgy néz ki, most a Dacia pénzén igyekeznek megtartani az autó versenyképességét. Végülis nem számít sokat, hogy milyenek a fényszórók, vagy épp a hűtőmaszk, csak minden megfeleljen a szabályoknak. Az STCC-ben pedig láthatóan nem olyan fontos a széria-közeliség, a csalás pedig nemigen fog feltűnni azoknak, akik a pályán izzó féktárcsákkal száguldó Logan képét látják majd a skandináv Dacia képviseletek óriásplakátjain.

Az ötlet végülis nem rossz, hisz a Saab már aligha fog tiltakozni, a Dacia nagyobb költség nélkül jelenhet meg a skandináv túrakocsi-versenyeken, méghozzá egy versenyképes autóval, a korábban Saabot hajtó csapat pedig folytathatja a versenyzést. A recept Franciaországban már bevált. Ott Alain Prost és csapata száguld a Trophée Andros havas pályáin Daciákkal – most épp Lodgykkal – és azoknak az autóknak sincs több közük Romániában készülő névrokonaikhoz, mint a Saabból lett Logannak.