CUB: játék, felnőtteknek?

2013.03.29. 17:16

Peter Schryer, aki vezető formatervezőből lett nemrégiben a Kia márka elnöke, azért nem szakadt el teljesen a szakmájától magas pozíciója ellenére sem. Az idei Szöuli Autószalonon bemutattak egy tanulmányt, amely az ő irányítása alatt készült. A CUB, annak ellenére, hogy inkább játékautósan kedves, mint agresszív jelenség, még villámgyors is.

Az ötajtós tanulmányon alig akadnak igazán érdekes részletek – épp ezért meglepő, hogy mégsem tűnik unalmas, karakter nélküli autónak, sőt. Ez nem csak a fura, sárga-fehér festésnek köszönhető: a tervezők inkább az arányokkal játszottak, a feltűnően rövid túlnyúlások, a tető jellegzetes íve, az alacsony ablakok és a 19 hüvelykes felnik mégis kiadnak egyfajta szokatlan karaktert, amely egyszerre sportos, ugyanakkor játékosan kedves. Az már csak ráadás, hogy a CUB jól is megy. A Ceed GT-ből ismert 1,6 literes, közvetlen befecskendezéses turbómotort építették bele, így 7,7 másodperc alatt érheti el a 100 km/h-t, a végsebessége pedig 230 km/h.

Egyelőre úgy tudjuk, a Kia nem tervezi a típus forgalmazását, pedig nemigen akadnak rajta olyan részletek, amelyek akadályoznák, hogy rövid időn belül gyártásba kerüljön. A CUB tanulmányt inkább az új formai ötletek tesztelésére szánják, bár könnyen lehetne belőle a Kia Soulhoz hasonló sikeres rétegmodell.