Hegylakó, gyilkos tekintettel

2013.03.29. 12:25

A Toyota Highlander eddig sem volt egy szépség, de a New Yorkban bemutatott új generáció megpróbál kiemelkedni a szürke crossover-tömegből. A japánok akartak valamit, ami nem semmitmondó, és, bár nem biztos, hogy szándékosan, de ráléptek a Ssangyongi Útra.

Ne kerteljünk, az új modell legalább olyan szép, mint a lóharapás: szemből bután agresszív, hátulról zavaros – egyedül profilból nem veszélyes már ránézésre. Az biztos, hogy ez az autó nem marad észrevétlen, de egyáltalán nem biztos, hogy ez a legszerencsésebb módja a figyelem felkeltésének. Pedig a hatalmas, tágas modell nyolcszemélyes utasterével és megbízhatónak ismert technikájával egyébként jól passzol az amerikai vásárlók várható igényeihez. A műszaki alapok a Toyota Camry technikájával mutatnak rokonságot, igaz, a motorválaszték csak részben közös. Az alapmodellbe 2,7 literes négyhengeres benzinmotor kerül, de lesz 3,5 literes V6-os változat is, hibrid hajtással vagy nélküle.

Elődeihez hasonlóan az új Highlander sem igen lesz kapható Európában – itt egyszerűen túl nagy, ahogy a másik amerikai bestseller, a Camry is – így legfeljebb szürkeimport-példányokkal találkozhatunk néhány év múlva. Észak-Amerikában viszont ijesztő külseje ellenére is sikeres maradhat, mivel a Toyotákat odaát sem elsősorban a szépségük adja el, hanem a kedvező ár-minőség arány és a megbízhatóság igérete.