2013.03.29. 06:35

A New York Auto Show-n mutatta be a Soul másod generációját a Kia. Ahogy az vártható volt, az elődjénél nem kevésbé merész megjelenésű modell formavilága több ponton kötődik a tavaly bemutatott Track'ster nevű tanulmányhoz.

Az első generációs Kia Soul 2008-as megjelenésekor sokan felkapták a fejüket, de a szokatlan formavilág Európában nem volt elég a modell sikeréhez. A koreaiak életstílus-autóját Észak-Amerikában valamelyest jobban fogadták, és talán ez az oka annak, hogy Párizs vagy Genf helyett New Yorkban látható először a négy év után megújult kis egyterű.

Noha az első néhány pillantás alatt sok szembetűnő különbséget nem találunk az elődhöz képest, a Soul II valójában teljesen újra lett építve. Új padlólemeze miatt két centimétert nőtt a tengelytáv, és minden irányban tágasabb lett az utastér: a helykínálat elöl húsz, hátul öt milliméterrel nőtt, a csomagtér pedig tizennégy literrel bővült. A biztonság terén nagy előrelépés, hogy az új kasztni nagy része ultranagy szilárdságú acélból készült, ami huszonkilenc százalékkal tette merevebbé az autó vázát. Az erősítés mellett jutott figyelem a hangszigetelés javítására is, amitől három decibellel csökkent a beltérben a zajszint.

Az utastérben több helyen visszaköszönnek a Track'ster köríves formái, de ennél lényegesebb változtatás, hogy a sokat bírált kemény műanyagokat puha tapintású anyagok váltják. A kínálatból manapság nélkülözhetetlen érintőképernyő is kerül bele. Ez nyolccolos, felárért kérhető, és Android alapú menürendszer fut rajta.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mikortól és mennyiért lehet majd kapni, de annyi már biztos, hogy az új Soul az USA-ban kizárólag 1,6 és 2,0 literes benzinmotorral lesz kérhető, míg Európába ezek mellett egy 1,6-os és egy 1,7-es dízelmotorral érkezik.