Itt a kecskeméti kompakt elektromosa

2013.03.31. 14:12

A Mercedes furcsamód a New York Auto Show-n állt elő a B osztály zéró emissziós változatával. A gesztus mögött egyszerű üzletpolitika áll, hisz' a hagyományos változattal ellentétben, az Electric Drive-tól komoly sikereket várnak Észak-Amerikában.

Bár a B osztályt elsősorban Európának szánja a Mercedes, a napokban bemutatott Electric Drive változattal már lesz keresnivalójuk a tengerentúlon. Mivel mind Kanadában, mind az Egyesült Államokban nagy kereslet mutatkozik az elektromos autókra, érthető, hogy a németek Genf helyett New Yorkban álltak elő vele.

A B osztály Electirc Drive megjelenésében nincs lényeges változás, a hajtás terén viszont egy egészen új autó született. A lítium ionos akkumulátorokkal dolgozó, 136 lóerős villanymotorral hajtott autó tíz másodperc alatt éri el nulláról a száz kilométer/órát, a végsebességet a hatékonyság érdekében viszont meglehetősen alacsonyan, 160 kilométer/órában limitálták. A hatótávolság az konkurencia javánál messze jobb: 200 kilométer. Az utastér alatt gondosan elrejtett akkumulátorok töltése bármely hétköznapi aljzatról tölthető, és mindössze két óra elegendő 100 kilométernyi áram felvételére.

Minden látszat ellenére Európának előbb jut majd a kecskeméti kompakt elektromos változatból: nálunk még az idén megjelenik, míg az észak-amerikai piacra valamikor 2014 elején érkezik majd.