Még több dízelt Amerikának

2013.04.02. 10:04

Bár európai szemmel az Egyesült Államokban továbbra is olcsó a benzin, az Audi és a BMW is úgy döntött, bővíti a dízel modellek kínálatát a tengerentúlon. Tapasztalataik szerint egyre népszerűbbek a gázolaj hajtotta autók Amerikában.

Az Audi amerikai részlegének vezetője, Scott Keogh úgy véli, a jelenlegi eladások indokolják a döntést, hiszen az A3-asok közel fele, a Q7-eseknek pedig 36%-a talál gazdára dízelmotorral. Ezért a jövőben a tengerentúli piacra szánt A6-osok, A7-esek és Q5-ösök is elérhetőek lesznek dízel-változatban.

A BMW öt éven belül minden amerikai modelljét szállítaná dízelmotorral is, a sort a 3-as Touring és az 5-ös nyithatja meg, ezekből már idén kaphat gázolajost az USA, míg a 7-esből és az X3-asból csak 2014 elején. A bajorok egyébként az X5 sikereire építik ezt a lépést, hiszen jelenleg az Amerikában eladott X5-ösök negyede dízelmotoros – a vállalat szerint ez a szám a benzinárak tartós emelkedése esetén akár 30 százalékra is nőhet.

Természetesen az amerikai CAFE szabályozás is szerepet játszhat az Audi és BMW döntésében. Eszerint az autógyártóknak 2025-re jelentős mértékben javítaniuk kell az üzemanyag-fogyasztást: a teljes forgalmazott modellpalettára vonatkozóan el kell érniük az 54,5 mérföld per gallonos (4,32 literes) átlagot.