Nem az autóban telefonálás a fő baj

2013.04.05. 15:07

Alig telik el nap, hogy ne találkoznánk egy tévelygő, bizonytalanul kóricáló autóssal, akiről aztán kiderül, hogy éppen a telefonálással van elfoglalva. Ezen aztán rendszerint jól fel is húzzuk magunkat. Pedig egy friss tanulmány szerint ennél sokkal gyakoribb, hogy egyszerűen elbambulunk, és emiatt történik a baleset.

Az Egyesült Államokban a halálos balesetek mintegy tíz százaléka történik amiatt, hogy a sofőr figyelmét valami elterelte. Ez eddig nem lenne meglepő, viszont az Erie biztosítási csoport eheti elemzése szerint ezeknek az eseteknek mindössze egy tizede vezethető vissza a mobiltelefon-használatra, hatvankét százaléka viszont abból a profán okból ered, hogy a sofőrök úgymond elvesztek a saját gondolataikban.

A bambulás mellett az úton történt balesetek bámulása, a beszélgetés az utasokkal, az evés és a tárgyak mozgatása okoz még rengeteg halálos balesetet, de még ijesztőbb, hogy állítólag a 18 és 29 év közöttiek fele internetezik útközben, ha hihetünk egy másik, szintén amerikai elemzésnek.

Ráadásul a tanulmány készítői hangsúlyozzák, hogy csak a halálos balesetek adatait vették alapul, mégpedig a rendőrnek adott válaszok kiértékelésével. Vagyis előfordulhatott, hogy a sofőrök nem az igazat mondták az intézkedő rendőrnek, illetve arról fogalmunk sincs, hogy hányan bámészkodnak, bambulnak úgy, hogy nem lesz semmi következménye.