Beta 5: a kínai BMW X1?

2013.04.16. 18:03

A Chery Kína egyik legnagyobb autógyártója, amely elsősorban olcsó modelljeivel vált sikeressé. A cég legújabb autójával azonban már a luxuskategória felé nyújtózkodik. A Beta 5, amelyet a sanghaji Auto Chinán mutatnak be, egyelőre csak tanulmányautó, de két éven belül jön a szériaváltozat is.

Az autó formára abszolút modernnek tűnik, ami nem csoda: a Chery híres arról, hogy rengeteget dolgoztat európai tervezőcégekkel. Az autó alapjául a már sorozatban gyártott, de meglehetősen egyszerű Tiggo hobbiterepjáró szolgál, de a tervezők igyekeztek érdekesebb formatervet és igényesebb megoldásokat felvonultatni. A cél nem kisebb, mint az európai luxusautó-gyártók megszorongatása. A Beta 5 olyan típusok ellenfele lehet, mint a BMW X1, az Audi Q3 vagy a közeljövőben bemutatkozó Mercedes GLA. Úgy tudjuk, kétféle motorral tervezik felszerelni a végleges változatot: a kétliteres szívómotoros kivitelt 132, az 1,6 literes turbós 150 lóerő mozgatja majd, és persze lesz összkerék-hajtású kivitel.

Azt nem tudni, hogy a Beta 5 2015-ben érkező szériaváltozatával kimerészkedik-e a Chery a nemzetközi piacra, de Kínában biztosan megpróbálják nehezebb helyzetbe hozni vele az amúgy igencsak népszerű Audikat és BMW-ket.