Viharvert autók fillérekért

2013.04.21. 09:31

Fél éve annak, hogy az USA keleti partján pusztított a Sandy hurrikán, New York City-ben még mindig közel félezer, a romok közt talált autónak nincs gazdája. Ezen autók valamilyen módon mind megszenvedték a vihart, ám közülük néhány így is jó vételt jelenthet.

Hetekkel a hurrikán tombolása után, New York és New Jersey államokból példátlan autóhiányról érkeztek hírek. A vihar több százezer járművet rongált meg, az autótlanná lett amerikaiak pedig mindent vittek, amit a kereskedésekben találtak. Ezt a hiányt valamelyest talán enyhítette, hogy januárban már volt egy árverés a viharvert autókból, ahol többek közt olyan prédákra lehetett akadni, mint egy 2008-as Mercedes S65 AMG, amit 1,5 millió forintért vihetett el valaki.

A New York Post jelentése szerint az illetékes hatóságok mostanáig 535 autó tulajdonosát nem tudták elérni, így a héten ezeket az autókat is árverésre küldték.

„Volt már eladásunk háromszáz dollár (70 ezer forint) alatt, de volt egy tízezer dollár (2,3 millió forint) feletti is. Pusztán azért, mert árvízkárosult címmel áruljuk az autókat, még nem feltétlen jelenti azt, hogy működésképtelenek.” – mondta Richard Maltz árverésvezető, aki azonban hozzátette, hogy tisztában kell lenni a kockázatokkal, hiszen amíg egyes autók esetében a víz talán el sem érte a motorteret, addig más autók hosszú időt tölthettek a sós tengervízben ázva, különféle hulladékok között úszva. „Bizonyos fokig ez egy hazárdjáték.” – ismerte el Maltz.

Az autók közül néhány már a keddi árverésen elkelt, a többit május 2-én és május 7-én próbálják majd értékesíteni.