1,8 másodperc alatt százra

2013.04.24. 18:20

Ahogy várható is volt, a formáján kívül nincs sok köze a 208-as versenyváltozatának a szériamodellhez. A Peugeot Pikes Peak versenygépének valójában több köze van a korábban Le Mans-ban indított 908-as sport-prototípushoz.

A Pikes Peak hegyi felfutón való elinduláshoz nem elég egy csúcspilóta – a Peugeot esetében Sebastian Loeb – de ütőképes technika is kell. A franciák épp ezért olyan gépet raktak össze, amely eséllyel indulhat a győzelemért is. A 208 T16 természetesen középmotoros, és egy kifejezetten versenyre tervezett V6-os bitrubó motor hajtja. A blokk abból a V8-asból származik, amelyet az utolsó Le Mans prototípusokban alkalmaztak, és a gyári mérések szerint 875 lóerős, számszerűen pont annyi, ahány kilogrammot az autó nyom. 1000 lóerő tonnánként – nem rossz eredmény, de még többet mondanak az autó gyorsulási adatai. A 100 km/h eléréséhez elegendő 1,8 másodperc, de 200-ra is 4,8 másodperc alatt katapultál. A végsebessége ugyan csak 240 km/h, de ennyi bőségesen elég is a szűk hegyi szerpentinen, és ezt is eléri álló helyzetből 7 másodpercen belül.

A profi pilóta és a brutális autó kettőse persze még semmire sem garancia, hisz a konkurensek is hasonlóan erős gépekkel állnak rajthoz, és nem egy közülük sokéves tapasztalattal rendelkező helyi specialista. Így azonban van rá esély, hogy Loeb és a Peugeot már az első évben versenyben lesz a korlátozás nélküli kategória legjobb idejéért.