A Toyota trónjára tör a VW

2013.04.29. 06:13

A Volkswagen AG nem titkolt célja, hogy a Toyotát és a General Motorst megelőzve a világ legnagyobb autógyártójává váljon. A német vállalat nem halad rossz úton, hiszen tavaly története legsikeresebb évét zárta – fennállása óta először értékesített kilencmilliónál is több autót.

Az óriásvállalat persze nem elégszik meg ennyivel, és egyetlen év alatt hatvan új, vagy felfrissített modellel próbál még több vásárlót elérni. A legtöbbet az Év Autójává választott Golf VII mellett az Audi A3-tól és a Skoda Octaviától várják – abban bíznak, hogy ezekkel kicsit fel tudják rázni a jó ideje gyengélkedő európai piacot.

Mivel az új autók iránti kereslet Európában húszéves mélypont közelében van, a Volkswagen-csoport az öreg kontinensen kívül talán több sikerre számíthat, ennek megfelelően 1500 új kereskedést nyitnának a fejlődő piacokon. Erre szükség is lehet, hiszen a múlt hónapban ugyan 0,2 százalékkal nőtt a vállalat összes eladása, Németországban azonban 17 százalékkal kevesebb autót tudtak értékesíteni, mint egy hónappal korábban.

Ha bejönnek a németek számításai, 2018-ra letaszíthatják a trónról a Toyotát - igaz, várhatóan a japán gyártó is mindent megtesz majd azért, hogy megtartsa első helyét.