1350 lóerővel jön a Veyron-verő

2013.05.07. 18:17

Jó ideje nagy volt a csend a Bugatti Veyron konkurenseként beharangozott SSC Tuatara körül, de a napokban kiderült végre, hogy mikor és mennyiért érkezik az új amerikai szupersportautó.

A Washington állambeli SSC egy apró műhely, ahonnan eddig – a formavilága miatt többször kritizált és pokolian erős – Aero modellek kerültek ki. Az Aero utóda a Tuatara lesz, amiről már két éve híreznek, és úgy tűnik, eljött az ideje a váltásnak.

A Tuatara eredetileg egy új-zélandi gyíkféle neve, amely arról híres, hogy minden más állaténál gyorsabban fejlődik a DNS-e. Hogy ez miként fejezi ki a végsebességi rekord hajszolásának vágyát nem tudni, mindenesetre az SSC-nek nem titkoltan ez a célja vele.

A leggyorsabb közúti autó cím egyelőre a Bugattié. A presztizs értékű rekordot a franciák a Veyron Super Sporttal szerezték meg, amely elméletileg 431 kilométer per/órás sebességre képes. Alan Leverett, az SSC cégvezetője szerint új autójuknak ez nem jelent különösebb kihívást, hiszen a Tuatara körülbelül 444 km/órás tempóig fog gyorsulni.

Az amerikaiak új büszkeségét nem kevesebb, mint 1350 lóerő hajtja majd. Ezt egy 6,9 literes, duplaturbós V8-assal érik el, amelynek a legnagyobb forgónyomatéka 1733 Nm.

Az üzem hamarosan további részleteket árul el a Tutaráról. Azt mindenesetre már most tudni, hogy első megrendelői leghamarabb ez év decemberében kapják meg autóikat. Kiderült az ára is, ami kereken 1,3 millió dollár (306 millió forint).