A katalizátor már nem elég

2013.05.10. 17:10

Négyről háromra csökken a kiadható környezetvédelmi plakettek száma. A meleg színek kedvelői számára rossz hír, hogy a sárga után a vörös plakett is megszűnik – aki ilyet kapott korábban az autója rendszámára, mostantól feketét fog.

Amennyire a magyar közlönyben megjelent módosítás alapján fel tudtuk mérni, a változtatás elsősorban az egyszerűsítést szolgálja, hisz lényegében összevonták a korábbi piros és fekete plaketteket. Így a jogszabály már nem tesz érdemi különbséget a katalizátoros, és a katalizátor nélküli autók között: feketétől különböző színű matricát már csak az Euro II-es, vagy annál szigorúbb környezetvédelmi normát teljesítő járművek kaphatnak. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban, az persze más jogszabályoktól függ, de mivel a szmogriadó alatt eddig is csak a kék és zöld matricás autók közlekedhettek, ezen a téren nem lesz változás.

Hogy pontosan mi a szabályváltozás oka, azt egyelőre nem tudni, bár a matricák számának csökkentése talán csökkenti a matricagyártás költségét, és könnyíti a rendőrök munkáját, hisz a fekete plakettet a színestől messziről is egyszerűbb megkülönböztetni. A módosításban is szerepel, hogy a rosszul besorolt, 1996 előtti, de az Euro II-es normát teljesítő autóknak fekete helyett kék matrica jár.