Iszonyú lesz a kínai Jaguar

2013.05.10. 12:52

A Jaguar jó nagyot rúgott saját hagyományaiba a jelenlegi XJ-vel: a nagy, alumínium-vázas luxusautó szinte az autó végéig érő kupétetőt kapott, így nem igazán emlékeztet egy hagyományos szedánra. Most azonban készül egy hatalmas, elnöki változat, kifejezetten a kínai vevők igényei szerint, amelyről már az első képek is kiszivárogtak.

A képek állítólag egyenesen a kínai védjegy-hivatalból kerültek az internetre. Ami rajtuk látható, az egészen a második ajtóoszlopig a már jól ismert XJ, hátrébb viszont szinte egyenesen folytatódik a tető, egy óriási, vízszintes tetejű ajtópárral és még egy elég nagy felületű oldalablak-párral. Az XJ-ből így igazi elnöki limuzin lesz, kifejezetten sofőrös használatra, ami Kínában kifejezetten hasznos: odaát az ilyen értékű autókat már igen ritkán vezetik maguk a tuladjonosok, ők inkább a hátsó ülésen terpeszkednek keleti kényelemben.

A baj az, hogy ekkora beavatkozást már nem végezhettek el áldozatok nélkül: a nagy fej- és lábtérért az elegánsan dinamikus formát, az XJ egyik legvonzóbb tulajdonságát kellett feláldozni. Bár gyári modellről van szó, közel olyan ügyetlen jelenségnek tűnik, mint mondjuk a belga királynő koronázási Ford Scorpiója. Az azonban határozott előnye, hogy nagyobb szinte mindennél a Rolls-Royce Phantomon innen, így van rá esély, hogy Kínában szerez majd néhány hívet a márkának a leghosszabb Jaguar XJ.