Mégis visszatér a BMW M1?

2013.05.13. 05:40

Már nem új keletűek azok a találgatások, melyek a BMW szupersportkocsijának, az M1-esnek a feltámasztásáról szólnak. A bajorok ugyan magabiztosan állítják, hogy nincs szükségük ehhez hasonló modellre, időről időre mégis felütik a fejüket az ezzel kapcsolatos pletykák.

Most azonban, amikor a BMW-vel kapcsolatban elektromos autók, illetve háromhengeres M-modellek érkezéséről szólnak a hírek, a márka sportos arculatának fenntartásához talán nem is jönne rosszul az M1 feltámasztása. A brutális BMW az i8-as platformjára épülhetne, de a hibridhajtás helyett az M5-ösből ismert 4,4 literes V8-as továbbfejlesztett változata kerülne, 600-650 lovas teljesítménnyel, valamint nyolcsebességes, duplakuplungos automata váltóval.

A súlycsökkentés érdekében elsősorban szénszálas anyagokat, valamint magnéziumot és alumíniumot használnának – így az autó az 1300 kilogrammot sem érné el. Jóval könnyebb lenne tehát, mint a potenciális vetélytárs Audi R8, vagy a Mercedes-Benz SLS AMG. A névválasztásnál nem a hetvenes-nyolcvanas évek M1-esét idéznék: M8 névre keresztelhetik a bivalyerős BMW-t – ilyen néven korábban csupán egy prototípus készült a bajoroknál.

Arról, hogy végül az autó zöld utat kaphat-e, még a BMW vezetőségében is lehetnek viták – ha megvalósul, akkor legkorábban 2016-ban láthatjuk majd. Ennek ellenére egyes források már az árát is megpróbálták megbecsülni, ezek szerint 250 ezer eurót (70 millió forintot) kérnek majd el az új M8-asért.