Már Dubaiban is fejleszt a Land Rover

2013.05.15. 05:51

A Jaguar és a Land Rover új fejlesztőközpontot nyitott Dubaiban, ami hosszabb távon jót tehet a brit luxusmodellek tartósságának, illetve az off-road felhasználásra szánt modellek esetében a terepjáró képességeknek is.

Az autógyártóknak egy-egy új modell megtervezésekor minden lehetséges környezeti hatást figyelembe kell venniük, ha nem akarják, hogy később járművek ezrei menjenek tönkre, rombolva a márka hírnevét. Így igen gyakori, hogy szélsőséges időjárású helyeken próbálják ki a prototípusokat, és tökéletesítik addig, amíg minden jól működik az összes létező környezetben. Tipikus tesztelési helyszín Lappföld és Észak-Svédország, ahol sarkvidéki hidegben és derékig érő hóban is kipróbálhatják az autókat, valamint az amerikai Death Walley, és a Szahara egyes részei, ahol elviselhetetlen melegben tökéletesíthetik az autók rendszereit. A Jaguar és a Land Rover most melegtűrés-tesztjeihez talált állandó helyszínt: Dubai ideális környezet, hisz nyáron a sivatagos részeken a hőmérséklet eléri az 50 fokot, ugyanakkor az infrastruktúra elég fejlett ahhoz, hogy gördülékenyen folyhasson a fejlesztés.

A továbbiakban minden típus megjárja majd a dubai dűnék pokolbéli forróságát, ami a gyáriak szerint segít majd tökéletesebbé tenni az autók részletmegoldásait, megtalálni a megfelelő anyagokat, és megfelelő hatékonyságú hűtőrendszert kialakítani. Minderre már csak azért is nagy szükség van, mert a britek egyik igen fontos piaca a Közel-Kelet, ahol az autók hasonló körülmények közé kerülnek, és a hőségben is kifogástalanul kell működniük.

A régió egyébként annyira fontos a Jaguar Land Rover csoport számára, hogy egy helyi üzem felállításának lehetősége is felmerült, igaz, ez nem Dubaiban lenne, hanem a közeli Szaúd-Arábiában.