2013.05.22. 05:46

Kellemetlen fiaskó az Alfa Romeo és a Maserati számára az Egyesült Államokban nemrég bejelentett visszahívás. Az NHTSA – a visszahívások elrendelésére jogosult állami ügynökség – kiderítette, hogy egy gyártási hiba miatt válhatnak kormányozhatatlanná az olasz sportkocsik.

A 2005 és 2008 között gyártott Maserati Quattroporte, valamint a 2008-as Granturismo és Alfa Romeo 8C típusokat érinti a hiba, amely alighanem egy beszállítói hiba eredménye. A kérdéses járművekbe ugyanis gyenge korrózióvédelemmel ellátott kormányösszekötőket építettek a gyárban, amelyek nedves körülmények közt hajlamosak alaposan elrozsdásodni. A folyamat nem gyors, de bizonyos esetekben mostanra annyira meggyengítette az alkatrész anyagát a korrózió, hogy az nagyobb terhelésnél el is törhet. A probléma azért súlyos, mert a törés épp gyors, agresszív vezetés közben következhet be, márpedig ezeket az autókat gyakran vezetik gyorsan. A kormányösszekötő törése pedig az irányíthatóság drasztikus csökkenéséhez, sőt, akár teljes megszűnéséhez vezethet. A hiba eddig nem okozott halálesetet, de az az érzésünk, hogy ez inkább csak a vakszerencsének köszönhető.

Észak-Amerikában közel 7500 autót érint a visszahívás, de mivel a kérdéses modellek Európába is ugyanabból az üzemből érkeztek, valószínű, hogy a rozsdásodásra hajlamos kormányösszekötők itt is gondokat okozhatnak.