Egymilliárdot ért az egyedi Aston Martin

2013.05.26. 18:45

3,24 millió fontért kelt el a Bonhams árverésén egy gyönyörű és egyedi Aston Martin. A DB4 GT Bertone Jet ezzel az márka új rekordere lett.

Az autó alapjául az Aston Martin DB4 GT szolgált, amelyet 1960-ban a Ferrari 250 GT riválisának szántak a britek. A Bertone Jet egy egyedi és egyedülálló változatként az 1961-es Genfi Autószalonra készült, munkálataival pedig Giorgetto Giugirao tervezőt bízták meg.

Az utolsó DB4 GT-es alapjaira épült Astonon a tervező számos módosítást végzett, többek közt megrövidítette tengelytávját és kilencvenegy kilogrammal csökkentette súlyát. A Giugirao-féle DB4 GT a standard 240 lóerős alapmotor helyett egy 302 lóerős 3,7 literes motort kapott, amivel 6,1 másodperc alatt van nulláról száz kilométer/órán és végsebessége 246 km/órára nőtt.

Félévszázados múltja alatt az autó számos trófeát nyert, köztük a rangos Concorso d'Eleganza Villa d'Este, illetve a Pebble Beach Concours d'Elegance rendezvényeken. Huszonöt év után kerül új tulajdonoshoz, 1,1 milliárd forintos árával pedig a valaha árverésen értékesített legdrágább Aston Martin lett.