Feltámasztották a legendás Morettit

2013.05.27. 05:39

Egy autóipari formatervezőnek mindig hálás feladat huszadik századi klasszikusokig visszanyúlni egy-egy munka során. A régi idők műremekei jó alapanyagként szolgálnak a lelkes amatőrök számára is, ahogy ennek a tanulmánynak az alkotóját is hozzásegítette egy a saját autójának megalkotásához.

A Moretti egy mára kissé elfeledett olasz autógyár, amely 1925 és 1989 között működött, s ez idő alatt egy sokoldalú vállalat volt, ami a motorkerékpároktól kezdve – a microcaron át – a sportautóig sok mindent gyártott, legismertebb modellje pedig a Moretti 750 Grand Sport volt. Ez a típus ihlette meg Brian Males-t, aki autóipari tervezőként tanul a Coventry Egyetemen.

Males Moretti EGS-re keresztelt koncepciója – alkotója akarata szerint – egy elektromos sportkocsi, amely formájában a 750 Grand Sportot idézi. A kizárólag vázlatokon létező autó hűen kötődik az ötvenes évek korszelleméhez: hosszan ívelt formák, óriási sárvédő, kéttónusú festés és hosszú orr jellemzik.

A Moretti 1989-ben hosszas hanyatlás után zárta be végleg kapuit, így nem valószínű, hogy bárki felkarolná az EGS-t, és az eljutna akár egy bemutató darab legyártásáig.