Új Mazda 3: tudsz ellenállni neki?

2013.06.05. 10:42

A japánok egyelőre nem kaptak rá az európai autógyártók szokására, hogy rendszeresen kémfotókkal örvendeztetik meg a közönséget a várható típusokról. Az új Mazda 3-ast is inkább egyből mindenféle álcázás nélkül mutatták meg - egy japán újságnak.

Részletes információk nem, mindössze két homályos fotó szivárgott ki, de nagyjából ez volt az, amire kíváncsiak voltunk. Az már régóta ismert, hogy a 3-as is az úgynevezett Skyactive műszaki megoldásokra épül majd, hasonlóan a CX-5-öshöz és a 6-oshoz, ennek köszönhetően körülbelül száz kilós súlycsökkentésre számíthatunk a jelenlegi modellhez képest. Minden bizonnyal megkapja a 3-as is a kétliteres benzinest és a 2,2-es dízelmotorokat, de egy 1,6-os kis dízelre is lehet számítani a későbbiekben.

Hogy a kompakt Mazda jó lesz-e, abban kevesen kételkednek, inkább az volt eddig a kérdés, hogy a CX-5-ös és a mindenkit ujja köré csavaró 6-os Kodo formanyelvét miként sikerül átültetni a ferdehátúra. Ha ezek a képek valóban a végleges 3-ast ábrázolják - ami nagyon valószínű az eddigi kémfotókat elnézve - akkor a Mazda első látásra elég vonzó ellenfelet állít a Golfnak. Ha minden igaz, az idei év vége felé lesz kapható az új kompakt, de már a Frankfurti Autószalonon bemutathatják a szériamodellt.