Hetven év után visszatért az USA-ba a világháborús dzsip

2013.06.09. 14:53

Megjárta a második világháborút, több tulajdonost kiszolgált, most, hetven évvel gyártása után pedig visszatért oda, ahonnan elindult. Az amerikai hadsereg híressé lett járművének, a Willys MB-nek egy példánya Olaszországból került vissza az USA-ba.

Ez a Willys MB 1943. június 3-án gurult le az Ohio állambeli Toledo egy üzemének gyártósoráról, majd egy hónappal később megérkezett Szicíliába, hogy sok ezer hozzá hasonló aprósággal együtt az amerikai hadsereget segítse a második világháború alatt. Az autó később az olasz hadsereghez került, majd miután a sereg megvált tőle, egy sor tulajdonoson átment. 1984-ben vette meg egy olasz újságíró, Vittorio Argento akinek nemrég az az ötlete támadt, hogy gyártásának hetvenedik évfordulója alkalmából hazaviszi a sokat látott dzsipet.

A klasszikus terepjáró nemrég áthajózta az Atlanti-óceánt, majd ezer mérföldet utazott New Jersey, Pennsylvania és Ohio útjain Toledóig. Az autóval ellentétben a gyár rengeteget változott az utóbbi hetven évben, de a fő, hogy Vittorio elérte célját, és a kis Willys MB visszatért oda, ahonnan elindult. Hogy ezután mi lesz a sorsa, nem tudni. Nem kizárt, hogy valamiként emléket állítanak majd vele a második világháborút megjárt katonáknak, esetleg a katonai dzsipeknek