Michelisz dobogón az orosz káoszban

2013.06.09. 13:43

A darus kocsi nem bírta a munkát, a Honda viszont gond nélkül behozta Norbit harmadiknak.

Az idei az első túraautó-világbajnoki versenyhétvége Oroszországban. Az egy éve átadott moszkvai versenypálya a Formula–1-es naptár aszfaltjainak javát tervező Hermann Tilke munkája, aki egy sok kanyarral és egy tekintélyes emelkedővel tűzdelt pályát alkotott az orosz fővárosnak. Az új környezethez Michelisz Norbi és a Zengő motorsport kiválóan alkalmazkodott, és a negyedik rajthelyet szerezték meg a szombati időmérőn.

Az első futam jól indult Norbi számára, aki bejött az előtte indult Robert Huff elé, majd ment Yvan Muller és Tom Coronel után. A címvédő világbajnok kicsit bealudt a rajtnál, az első kanyarok után azonban magához tért, és őrült rohamot indított a narancs-fekete Honda ellen. Norbi nehezen állta az üldözést, és ha nem okoztak volna kisebb káoszt a rendezők, Huff előbb-utóbb befért volna a két hosszabb egyenes valamelyikén.

A mezőny végén volt egy – mondhatni szokásos – gyalulás a rajtnál, ami aztán az egész versenyre kihatott. A sárga zászlóból előbb biztonsági autó, majd piros zászló lett és huszonöt perc kényszerszünet. Ritkán látni olyat FIA-versenyen, hogy a pálya személyzete technikai gondokkal küzd, az első orosz futamon azonban ez is megvolt. Az Ng és Bart autójáért küldött munkagép egyszerűen lerobbant, és nem volt neki semerre.

A rendezők tekintélyét megtépázó szünetet követő újraindítás után tizennégy kör választotta el Norbit a dobogótól. Huff támadóereje mit sem csökkent, a hondás magyar azonban újfent ügyesen ellenállt, és nagy segítségére volt, hogy az egyenes végén hagyott daru miatt folyamatosan lengették a sárgát. Ez lett volna az egyetlen előzési pont, ahol a brit kihasználhatja a SEAT erőfölényét, de a szerencse ezúttal Norbival volt.

Miután körről-körre elnyúlt Hufftól, a véghajrában még távolról figyelhette, amint Coronel Muller Chevy-jére tapad. A győzelemért már minden lehetséges íven próbálkozott a holland BMW-s, de nem bírta átlépni a pontversenyt vezető Mullert. Kettejüket – legjobb hondásként – Norbi kísérte be a harmadik helyen, megszerezve ezzel negyedik dobogóját az idén.