A Suzuki következő nagy dobása

2013.06.11. 18:14

A Suzukira rossz idők járnak világszerte: az Egyesült Államokból már kivonult a márka, de több piacot nem adhat fel, ha hosszabb távon is versenyben akar maradni. Most Európában próbálnak beleerősíteni: a vadiúj SX4 után állítólag egy kompakt szabadidő-autó érkezik, amely a Renault Captur, a Nissan Juke, az Opel Mokka és a Fiat 500XL közvetlen vetélytársa lehet.

Az egyik legkisebb autógyártóként a Suzuki nincs egyszerű helyzetben. A fejlesztésre fordítható pénzük kevesebb, mint a konkurenciáé, és miután a Volkswagennel jól összevesztek, nincs olyan szakmai partner, amely segítené a cég fejlesztési törekvéseit. Ennek ellenére a Suzuki keményen küzd. Ezt mutatja az új SX4 bemutatása, amely teljes értékű középkategóriás családi modell némi szabadidő-autós beütéssel, de itt nem áll meg a munka. A legújabb hírek szerint jön egy olyan típus is, amely a régi SX4 közvetlen utódjának tekinthető. Sokat még nem tudni a Nissan Juke új japán vetélytársáról, azon kívül, hogy ez is Magyarországon készül majd, és valamikor 2015 körül kerülhet gyártásba.

Az új modell mellett fokozatosan megújul a választék többi része is. Ha minden igaz, az Alto és a Splash utódja egyetlen típus lesz, amelyet az egész világ számára Thaiföldön gyártanak majd. Ez a típus már 2014-ben bemutatkozhat. Még korábbra várható a Swift modellciklus-közepi frissítése – ezt már az idén megmutatják – a mely lényeges változást nemigen hoz, hacsak nem számítjuk ide, hogy jön a négykerék-hajtású változat, és a Sport modellből elkészül az ötajtós kivitel is.

A Grand Vitara, a Jimny és a Kizashi típusokat egyelőre nemigen bántják, bár a Jimnyben várhatóan szériafelszerelés lesz az ESP, hogy megfeleljen az EU-ban érvényes előírásoknak.