Gyártásban az Alfa sportkocsija

2013.06.16. 16:03

Az Alfa Romeo 2011-ben mutatta be a 4C koncepcióját – hosszú idő után újra vérbeli sportkocsival jelentkezett az olasz gyártó, és már akkor tudni lehetett, hogy a márka szempontjából igen fontos szerepe lehet. A sorozatgyártásra szánt változatot idén tavasszal, Genfben állították ki, most pedig már a gyártást is megkezdték – a Maseratikat összeszerelő modenai üzemben.

A 4C egy agilis, kis méretű sportautó, melynek súlyát igyekeztek alacsonyan tartani - ehhez nemcsak a szénszálas műanyag váz, hanem az átlagosnál 15 százalékkal könnyebb üvegek is hozzájárultak. A középmotoros kiépítésnek köszönhetően ráadásul a súlyelosztás is kedvező. Az autóba az Alfa 1750 köbcentis négyhengeresét szerelték, mely 240 lóerős (minden lóerőre négy kilogramm súly jut csupán), csúcsnyomatéka 350 newtonméter – ehhez duplakuplungos váltót kapcsoltak.

A forgalmazás megkezdésének pontos dátuma még nem ismert, de az már biztos, hogy Európán kívül is fontos szerepet szánnak a 4C-nek – az Egyesült Államokban és Kínában is sikerre számítanak az olaszok. Két évvel ezelőtt az Alfa 45 ezer eurós (13 millió forintos) árat határozott meg sportkocsijához – kérdés, hogy ezen változtatnak-e, mire a kereskedésekbe érnek az első példányok.