Így parkol helyettünk a Volvo

2013.06.21. 12:59

A Volvo fejlesztői egy olyan rendszeren dolgoznak, ami teljes egészében átveszi tőlünk a parkolás olykor hosszas, idegőrlő műveletét. A rendszerrel az autó egymaga indul helyet keresni, és önállóan is jön vissza értünk, ha megkérjük rá.

Az autonóm járművek kora egyre közelebb van. Januárban az Audi már felvázolta azon elképzeléseit, miszerint lépésről lépésre vennék le a vállunkról a vezetés terhét, most pedig a Volvo mutat hasonló irányú törekvéseket.

Azok az automatikák, amik helyettünk tekerik a kormányt egy ideje már ismertek, de a svédek most ennél valamelyest tovább mentek, és egy olyan rendeszeren dolgoznak, amely teljes egészében megszabadítja a sofőrt a parkolás műveletétől.

A Volvo V40-es prototípusokban tesztelte új automata parkolórendszerét, amelynek lényege, hogy az érzékelőire támaszkodó, magára hagyott autó előbb megkeresi az üres helyet, beparkol, majd egy okostelefonnal magunkért hívhatjuk, s mindeközben figyel a járókelőkre és a forgalomra. Az Autonomus néven futó fejlesztés tehát már nem csak a beállást veszi át tőlünk, de a keresgéléstől is megszabadít. Igaz, egyelőre csak az ehhez szükséges infrastruktúra mellett működik: az aszfaltba épített jeladókkal van összhangban a rendszer, azok segítik az üres hely megtalálásában.

Nem tudni, a teljesen automata parkolást segítő rendszer mikor lesz elérhető a sorozatgyártásban készült Volvókban, ahogy az sem biztos, hogy jelen formájában megvalósul-e egyáltalán. A fejlesztések tovább folynak, a svédek pedig szeretnék, ha a lehető leghamarabb előállhatnának egy kidolgozott, megbízható rendszerrel.