2013.06.28. 16:09

Egy évtizedek óta lelakatolt nebraskai Chevrolet kereskedést nyitottak fel nemrég egy aukciós ház szakemberei: bent vagy ötszáz autó állt, köztük legalább ötven, amelyet soha nem használtak.

Volt köztük egy 1956-os, szállításkor sérült Chevrolet Cameo pick-up, az órájában összesen 1 mérfölddel, eegy 1964-es Chevrolet Impala 4 mérfölddel, és egy 1978-as Corvette szintén 4 mérfölddel. Az autók ülésén még ott volt a fólia, az ablakukban pedig a szállítólevél, de természetesen centis porréteg lepte valamennyi gépet. A kereskedést mindenestül elárverezik, bár a kereskedés alapítójának lánya szerint szülei nagyon nehezen hozták meg a döntést, hisz egész életük munkáját hordják így szét a szeptember végi aukción.

Az ilyen, évtizedekig egy helyben álló autókon számtalan alkatrész elöregszik az idő múlásával, így ezeket cserélni kell, ha valaki ismét járóképes állapotba hozná valamelyiket, ennek ellenére valószínű, hogy két kézzel kapnak majd utánuk a gyűjtők, hisz ezekből az autókból még így is sokkal könnyebb a gyári újhoz hasonló állapotú gépet varázsolni, mint egy több tíz- vagy százezer mérföldet futott, rozsdamarta példányból.