Ez a Volkswagen tévedés lenne?

2013.07.02. 06:38

Vannak tanulmányautók, amelyek láttán egyértelmű, hogy soha nem jutnak el a sorozatgyártásig. Ha mégis, abból pedig csak baj lesz. Ilyen a Volkswagen strand-autója, a Buggy Up!, amelyről a mai napig senki sem gondolta komolyan, hogy gyártásba kerülhet.

Egy brit lapban megjelent hír szerint a VW-nél most mégis azt fontolgatják, hogy az amúgy csinos, kétüléses, nagykerekű, ajtó nélküli, szükségtetős modellt gyártásba küldik. Egyelőre persze csak nem hivatalos információkról van szó, de ha valami véletlen folytán mégis átmegy a terv minden rostán, arra a VW jó eséllyel ráfizet majd. Nem ez az első alkalom ugyanis, hogy egy gyártó ilyen minimális használati értékű, bár kifejezetten látványos autóval próbálkozik.

Hasonló ötleten alapult a Suzuki X-90, annyi különbséggel, hogy az összkerék-hajtású volt, és volt ajtaja. A minimális használati érték azonban megbuktatta a Vitara alapú típust: három év alatt csupán néhány ezer példányt sikerült eladni, azok nagy részét is igen nyomott áron. Pedig az X-90 a maga idejében sokkal különlegesebb jelenségnek számított, mint a VW mini-buggyja. Valószínűleg nem véletlen, hogy a strandautók piacát kis sorozatban termelő garázs-cégek uralják: ezek bőven le tudják fedni az összes felmerülő igényt.