Ez már tényleg a végleges BMW i3

2013.07.06. 06:17

Kevéssel a bemutató előtt fotózták le a BMW első sorozatgyártásra készülő elektromos autóját. A képek szerint üvegből kevesebb lesz a vártnál, de így is formabontó az i3.

A prototípust valahol Németország déli részén fotóztak le. A képen látottak egészen biztosan a sorozatgyártáshoz nagyon közeli – minden valószínűség szerint végleges – állapotot mutatják. Ez alapján elkönyvelhetjük, hogy bár az i3 megjelenése valóban újító, az autó közel sem lesz olyan futurisztikus, mint azt a koncepciót látva sokan remélték.

Az i-sorozat kis villanyosával kapcsolatban sok a kérdőjel, de a már publikus képességei ígéretesek. 130-160 kilométeres hatótávot bír egy töltéssel, és ha minden igaz, a gyártás kezdetétől rendelhető lesz 650 köbcentis kéthengeres hatótáv-növelő motorral, amely 300 kilométerre növelheti az egy töltéssel és egy tank benzinnel megtehető távot. Mindkét modell csúcsteljesítménye 170 lóerő lesz.

Az ultrakönnyű, merev karbonszálas vázszerkezetű i3-ast várhatóan 11-12 millió forintnyi euróért adják majd, ami nagyjából egy Opel Ampera vagy egy jól felszerelt Nissan Leaf árához közeli. Az autó premierjét a Frankfurti Autószalonra ígérik, és a forgalmazás is még ez évben indul.

Jövőre minden valószínűség szerint jön az i-sorozat nagyobbja, a 8-as. Az összkerékhajtású hibrid sportautó egészen más célközönségnek készül majd.