Volkswagen kétmillió forint alatt?

2013.07.08. 14:56

A Volkswagen csoport hatalmasra nőtt, de tovább terjeszkedne – ehhez azonban már olcsó modellekre lenne szükség, amelyek korlátozott költségvetés mellett is megengedhetnek maguknak a családok. A vállalatcsoport fejlesztési igazgatója szerint képesek lesznek olyan olcsón autót készíteni, mint a Dacia.

A Dacia márka sikere alapjaiban látszik megváltoztatni az autógyártók stratégiáját. Korábban ha meg is tehették volna, meg sem próbáltak igazán olcsó modelleket készíteni: úgy tűnt, a legjobb üzlet az, ha mindenütt annyit kérnek az autókért, amennyit az emberek még épp hajlandók kifizetni. A Volkswagen ráadásul kiemelkedően sikeres volt ebben a műfajban: mindenki másnál drágábban tudtak autót eladni, olyan, azóta sokat másolt trükkökkel, mint a tudatos minőségérzet-tervezés, és a márka-jelleg hangsúlyozása. Ám úgy néz ki, most megpróbálnak az ára révén kiemelkedően sikeres Dacia nyomába lépni – legalábbis egyes piacokon. Ulrich Hackenberg, a VW fejlesztési igazgatója azt mondja, nem lehet gond lemenni az árral 6000 euróra – átszámítva kb. 1,8 millió forintra – egy használható családi autóval.

Részleteket egyelőre nem árult el a szakember, csak nagy vonalakban vázolta a terv lényegét. A Daciához hasonlóan olyan modellt terveznek ennyire olcsón adni, amely egy család igényeit bőven kielégítheti, tehát nem spórolhatnak a méreteken. Ehelyett azt tervezik, hogy teljes egészében helyi beszállítókra támaszkodva, helyi gyártással csökkentik a költségeket. Így a szállítás és az árfolyamkülönbség költsége biztosan nem jelentkezik, és egy alacsonyabb bérszínvonalú országban nyilván az összeszerelés is olcsóbb lehet.

Hogy pontosan mikor és hol bukkanhat fel a filléres Volkswagen, azt egyelőre nem árulták el, bár egy ilyen projekt megalapozása nem megy egyik napról a másikra: akár évekig is eltarthat, mire kézzelfogható eredményt láthatunk. Az azonban biztos, hogy a VW is tisztában van vele, mennyire hiányzik a kínálatból egy egyszerű, de kedvező árú modell, és már foglalkoznak a probléma megoldásával.